Städskolan, del 1 – först torrt, sedan vått

Varmt välkommen till PT:s städskola! Här delar vi med oss av våra allra bästa tips och trix för du ska lyckas så bra som möjligt med din städning. 

Städskolan består av tre delar, vilka tidigare har publicerats i tidningen Succé Blekinge. I den här första delen går vi igenom några grundläggande och användbara knep som fungerar oavsett vilket rum du ska städa.

Här kan du läsa de andra delarna av städskolan:

För att få det riktigt fint gäller det att ha rätt städutrustning och bra rengöringsmedel. Då går städjobbet lätt, snabbt och smidigt. Allt som du behöver kan du köpa i vår butik på Ronnebyvägen 3A i Karlskrona, eller i vår webbshop.

Torrt först

Damma är det moment som man alltid börjar sin städning med och här är torr metod är bäst. Det betyder att du inte ska använda fuktiga trasor, vatten eller rengöringsmedel i det här läget.

Använd strutsdammvippa eller torr mikrofiberduk för bästa resultat. Fuktig duk gör att det blir klistereffekt på dammet och man får torka samma yta flera gånger och får ändå inte bort det.

Om du har en trappa så är en bra metod att torka alla trappsteg med en torr mikrofiberduk för att få bort allt damm.

Ett väldigt enkelt, men samtidigt mycket bra knep, är att vika mikrofiberduken två gånger på mitten. På så sätt får du åtta sidor att använda när du ska torka bort dammet.

Börja alltid att damma uppifrån och ner. Det vill säga först på lampor, skåp, bänkar, fönsterbrädor, element och slutligen golvlisterna.

Dammar man bra så är halva jobbet redan gjort. Dammsugning är sedan det sista du gör innan du går på med det våta. Ett tips är förresten att använda en torr mopp, istället för dammsugaren, för att damma rent under soffor och sängar.

Sedan det våta

När du har fått bort dammet gäller det att ge sig på fläckarna som finns på bord, golv, skåp, glas och övriga ytor. Vi på PT Professional använder oss då av Z-Water. Ett Svanenmärkt alkaliskt vatten som är effektivt mot smuts och fett, samtidigt som det är skonsamt mot både hälsan och miljön.

Bäst är att använda en fuktad duk som du vikt två gånger på mitten, precis som du gjorde med den torra metoden. Sedan sprayar du Z-Water direkt på duken innan du börjar torka. Anledningen till att vi helst inte sprayar medlet direkt på städytan är att det kan rinna iväg och droppa. Framförallt på ytor som lutar eller som är helt vertikala. Som exempelvis kåpor på braskaminer, skåpsluckor, med mera. Var också noga med att byta till en ren sida av trasan ofta.

Slutligen så är det dags att fuktmoppa golven. Men, det är inte alltid nödvändigt att fuktmoppa alla rum när du städar. Fuktmoppa helst kök, hall, tvättstuga och badrum varje gång som du städar, och övriga golv vid behov. Använd helst golvmoppar som är cirka 40 cm långa och gärna två till fyra stycken per tillfälle. Har du trägolv så moppa i längdriktningen för bästa resultat. Golvet ska sedan torka på någon minut. Tar det längre tid än så har du använt en för blöt mopp.

Det var allt för den här gången. Lycka till!

Här kan du läsa de andra delarna av städskolan: